Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Toate vor merge bine pentru tine, mai ales in prima parte a zilei. Asadar, daca ai posibilitatea, ai putea sa devansezi o parte din intalnirile tale si sa iti dedici restul timpului relaxarii! Poti sa citesti o carte SF sau sa vizionezi un film de actiune.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Puma poate face salturi de 12 m.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un mut ii spune unui surd:
- Ne urmareste un orb!

› vrei mai mult
Evaluare Nationala | Bacalaureat | Subiecte Examen | Forum | Arhiva | Referate

home : Invatamant : Subiecte_date_la_examen : Bacalaureat : Subiecte Bac 2005


Anatomia Si Fiziologia Animalelor Domestice



Anatomia si fiziologia animalelor domestice - subiect - sesiunea II proba E varianta 3

Varianta de download:
Tip fisier: pdf
Marime: 89284 bytes

EXAMENUL DE BACALAUREAT 2005 Proba E
Proba scrisa la ANATOMIA ŠI FIZIOLOGIA ANIMALELOR DOMESTICE
Filiera: Tehnologica, Profilul: Resurse naturale si protectia mediului,
Specializarea: Veterinar

Sesiunea august-septembrie 2005 Varianta 3
- Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda 10 puncte din oficiu.
- Timpul efectiv de lucru este de 3 ore.

SUBIECTUL I
Pentru fiecare dintre cerintele de mai jos (1-5), scrieti, pe foaia de examen, litera corespunzatoare
raspunsului corect: 10p.
1. Insulina si glucagonul sunt secretate de:
a. insulele Langerhans
b. celulele hepatice
c. acinii serosi
d. canalul WIRSUNG
2. Baza anatomica a cotului este reprezentata de:
a. acromion
b. olecran
c. rotula
d. micul sesamoid
3. Mucoasa cu pliuri inalte este prezenta in:
a. cheag
b. foios
c. rumen
d. retea
4. Baza anatomica a antebratului este reprezentata de:
a. humerus
b. femur
c. olecran
d. radius si ulna
5. Capacitatea celulei de a reactiona la stimuli din mediul extern se numeste:
a. specializare
b. adaptare
c. miscare
d. excitabilitate

SUBIECTUL II
1. In coloana A sunt enumerate exemple de oase, iar in coloana B segmentele de organizare a scheletului
membrelor si corpului carora apartin oasele respective. Scrieti pe foaia de examen asocierile corecte dintre
fiecare cifra din coloana A si litera corespunzatoare din coloana B .

A. Oase B. Segmente de organizare
1. humerus
2. tibia si fibula
3. frontal
4. nazal
5. scafoid

a. neurocraniu
b. stilopodiu toracic
c. zeugopodiu pelvin
d. falange
e. carpiene
f. viscerocraniu

2. Transcrieti, pe foaia de examen, litera corespunzatoare fiecarui enunt (a, b, c, d, e) si notati in dreptul ei litera A, daca apreciati ca enuntul este adevarat sau litera F, daca apreciati ca enuntul este fals. 10p.
a. Scheletul capului este format din oasele cutiei craniene si coloana vertebrala.
b. Articulatiile sinoviale (diartrodiale) sunt articulatii mobile.
c. Bila este un produs de secretie al glandei parotide.
d. Leucocitele agranulare sunt reprezentate de limfocite si monocite.
e. Aparatul urinar la pasari prezinta rezervoare de acumulare a urinii.
3. Scrieti, pe foaia de examen, cifrele de la 1 la 5, iar in dreptul fiecareia treceti notiunea corecta care completeaza spatiile libere corespunzatoare. 10p.
a. La rumegatoare, corpul limbii prezinta o proeminenta masiva, pe suprafata careia se observa ......1......
b. Contractilitatea este proprietatea muschiului de a se ......2...... si de a-si mari tensiunea, fara a-si modifica volumul, avand ca rezultat ......3...... musculara.
c. Cordul este acoperit la exterior de ......4......
d. Tonicitatea este starea de ......5...... a miocardului, pastrata si in diastola.

SUBIECTUL III
1. Clasificati articulatiile dupa directia de dezvoltare a tesutului interpus. 6p.
2. Enuntati sase categorii de muschi dupa miscarile pe care le imprima razelor osoase pe care se insera. 6p.
3. Enumerati elementele cartilaginoase care alcatuiesc laringele. 4p.

SUBIECTUL IV
Tratati tema "Particularitatile digestiei la pasari" raspunzand urmatoarelor cerinte:
a. Enumerati caracteristicile digestiei la pasari;
b. Evidentiati portiunile care intra in alcatuirea traiectului digestiv, prezentand actiunile si particularitatile la nivelul fiecarei portiuni.
c. Prezentati trei elmente caracteristice ale digestiei la porumbel. 34p.